Norsk Eiendom blogger
Arkitekturpolitikk – et begrep til å bli klok av?
Oslo kommune er i ferd med å vedta en arkitekturpolitikk. Det er mulig landets arkitekter blir glade av å få noe slikt. Det kan godt hende at byens innbyggere og utbyggere også blir glade når de etter hvert forstår hva et slikt dokument innebærer.
Betydelig samfunnsansvar blant eiendomsaktørene
Norsk Eiendoms oppgave er å bidra til robuste og forutsigbare rammebetingelser for vår bransje. En viktig rammebetingelse er skatt. Til tross for at vi har en regjering som skryter av skattelettelser for næringslivet, har mange av aktørene i eiendomsbransjen opplevet reelle skjerpelser de siste årene. Det er derfor naturlig at vi setter skatt på dagsordenen.
Det er ikke krakken som er viktig, men hvem som sitter på den
Det er spennende og inspirerende å følge med på hvordan bransjens perspektiver er under utvikling. At så er tilfelle fikk vi en tydelig bekreftelse på under årets Citykonferanse. Programmet var selvsagt ikke kjemisk fritt for yield-betraktninger, renteutvikling og transaksjonsvolumer. Det skulle bare mangle. Men det var flere og tydelige innslag om byliv. Heller ikke det er et aldeles nytt tema.
Jeg ble trist da jeg hørte hva en boligleverandør bød en forventningsfull kunde
Det har normalt ingen offentlig interesse hva jeg føler en mandag morgen i februar. Når jeg likevel velger å løfte på følelseslokket, er det fordi jeg forleden ble kontaktet av en oppgitt boligkjøper. Han hadde lest at Norsk Eiendom mente noe om livskvalitet og boligers tekniske standard. Han lurte på om hans forventninger til sin nye bolig var urimelige.
Det vakre kommer ikke alltid helt av seg selv
Når jeg ferdes rundt omkring i verden er det ikke sjelden jeg stopper opp ved vakre bygg, gatestumper, torg eller skylinen av en by. Mange vil sikkert hevde at jeg er miljøskadet etter å ha levd et langt liv med bygge- og eiendomsvirksomhet. Likevel vet jeg at det er flere enn oss eiendomsfolk som har det slik. Vakre bygg har en særskilt appell til folk flest.
Hvordan kan vi bedre ta vare på vår kulturarv?
Vi opplever stadig frustrasjon over innspill og krav fra antikvariske myndigheter. Noe som kunne blitt morsomt, blir ofte slitsomt. Hvordan skal vi komme ut av en ond sirkel? Jeg tror at dersom det blir skapt større entusiasme og tydeligere eierskap til kulturarven, vil vi få svaret på HVORDAN vi best kan ta vare på den. Og når vi har fått svaret på HVORDAN, vil HVA vi skal ta vare på, bli langt mindre omstridt.