Leder juni 2021

I lang tid har byggene stått alene

Jeg innrømmer det. Det er nesten litt vanskelig å tro at det nå er lov å møtes fysisk igjen. Etter åtte måneder med pålagt hjemmekontor ser jeg antydning til en ny hverdag. Butikker og restauranter åpner opp, og kulturlivet og idretten kan igjen ha publikum. Sakte, men sikkert gjenoppstår bylivet vi alle er så glad i. Vi møtes igjen, selv om meteren fortsatt må holdes.

Vår bransje påvirker alt vi omgir oss med av bygg, gater og torg. Det er en enorm makt, som gir et tilsvarende stort ansvar. Vi kan ikke sette opp byggene uten å tenke på helheten. For å lykkes med jobben må vi skape gode samfunn der folk jobber, lever og bor.

Nå fylles bygg og gater opp igjen etter nedstengingen, og viktigheten av helhetlig tenkning blir igjen synlig i hverdagen. Vårt samfunnsoppdrag med å skape gode bygg og uterom til glede for både brukerne og omgivelsene fortsetter!

Åpningen av samfunnet betyr også at mange konferanser og festivaler endelig kan avholdes. Arendalsuka blir et deilig startskudd på det. Norsk Eiendom kommer til å ha tydelig tilstedeværelse for å skape en god faglig og sosial møteplass for bransjen, politikere og andre nøkkelaktører.

Sees vi i Arendal?

Foreningen har vært med å initiere bransjesamarbeidet Bygg Arena Arendal som skal avholde et tettpakket program i et eget bygg, midt på Torvet i Arendal. Norsk Eiendom har hovedansvar for programmet onsdag 18. august som fylles med spennende innledninger om hvordan lykkes med sosial bærekraft i bransjen. Tirsdagen blir det fokus på miljø og torsdagen fylles med arbeids- og kompetanserelaterte temaer.

De siste årene har vi løftet sosial bærekraft som en sentral del av foreningens handlingsplan. Vi vet at resultatet av det bransjen skaper og drifter påvirker folkehelsen på ulike måter. Etter over et år med pandemi, hvor ensomhet og alenetid har vært fremtredende i manges liv, ser vi hvilken viktig rolle bransjen har med å skape rom for å kunne være sammen med andre. Både inne og ute.

Foreningen vil derfor være en pådriver og gjøre det enklere for våre medlemsbedrifter å lykkes med sosial bærekraft. Et av verktøyene vi har utarbeidet er “Håndbok for bærekraftig stedsutvikling”. Med de erfaringene vi har med oss fra pandemien vil jeg anbefale dere å ta en ny kikk, hvis den ikke allerede er i aktiv bruk.

I håndboken anbefaler vi f.eks. at eiendomsbedrifter analyserer sosiale nettverk i området for å vurdere hvordan man kan spille hverandre gode. Kan det være et fellesrom, et godt grøntareale, et utetreningsapparat eller annet som kan fylle behovet i området og styrke folkehelsa?

Selv hvordan du plasserer en benk kan ha påvirkning på om den brukes og om folk møtes. Med små, men mer bevisste, grep som ikke koster særlig kan vi som bransje styrke folkehelsa. Samtidig bedrer vi kvaliteten på eiendommen. Det er vinn-vinn.

Bokvalitet

Folkehelse og sosial bærekraft handler også om hva som skjer innenfor husets fire vegger. Det siste året har vi tilbragt ekstra mye tid i hjemmet, og mange av oss har kjent på betydningen av bokvalitet. Og det handler om mer enn tekniske kvaliteter. Hva som skaper god bokvalitet er en av debattene vi tar i Arendal, og vi gleder oss til å presentere en ny veileder som skal hjelpe deg og bransjen med å lykkes med bokvalitet. Vi som eiendomsbransje kan bidra til bedre trivsel og sosial tilhørighet.

Jeg håper mange benytter seg av denne første anledningen til å treffes, til å delta på flere av våre programposter. For dem som ikke tar turen vil det være mulig å følge dem digitalt da alle programposter også vil streames.

Endelig Citykonferanse!

Citykonferansen er årets bransjehappening for mange og Norsk Eiendoms årskonferanse. Pandemien har gjort at den er blitt flyttet, men 2. september er det endelig tid igjen for eiendomsbransjens store treffpunkt. Vi kan love et spennende program, inspirerende finalister til både Cityprisen for beste bygg og Cityglød for beste eiendomstalent, og ikke minst en fantastisk arena for å møte bransjekollegaer. Plassene fylles fort opp, så det er bare å melde seg på allerede.

Det er i direkte møte med andre at kreativitet og innovasjon oppstår. Det er i direkte møte med andre man kan oppleve felleskap, tilhørighet, anerkjennelse og samhold. Om det er på jobben, ulike møteplasser eller fellesarenaer  — sosial kontakt er en viktig faktor for vår fysiske og mentale helse. Den gleden og lettelsen mange har følt de siste dagene ved å kunne være sammen med andre understreker dette.

I lang tid har byggene stått alene. Nå gjenåpnes Norge og vi kan igjen se hvordan våre bygg og fellesområder bidrar til glede, felleskap og samarbeid. Det er i disse overgangstider man virkelig ser hvordan byggene i våre byer og tettsteder skaper rammer for gode liv. Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer, og så håper jeg å se mange av dere på høstens møteplasser for bransjen.

Tone Tellevik Dahl

Les flere ledere

2021-06-25T10:06:22+02:0022. juni 2021|

Del saken på sosiale medier:

Go to Top