Leder(e) går – Norsk Eiendom består

Leder januar 2020

Portrett av thor olaf askjer

Dette er ingen avskjed, men et varsel om et lenge planlagt lederskifte i Norsk Eiendom. Styret har satt i gang rekruttering med sikte på å ha en nye leder klar til sommeren. Etter sommeren skal jeg finne på noe annet.

Selv om en leder er viktig, er det klokt å minne om at virksomheten er langt viktigere enn lederen. Sammen med mange styrer, en liten og effektiv stab og mer enn 200 medlemmer, har jeg fått være med på å bygge en solid og ikke ubetydelig bransjeforening for ledende eiendomsaktører over hele landet. Det er opp til andre enn meg å bedømme hvilken divisjon Norsk Eiendom befinner seg i når min stafettetappe er over. Jeg er i alle fall sikker på at Norsk Eiendom og eiendomsbransjen i Norge fortjener en leder som kan løfte foreningen til enda høyere divisjoner.

Generasjonsskifter kan være vanskelige. Den aldrende leder kan ofte gå tom for energi og lite blir gjort den siste tiden frem mot pensjonsalder. Styret kan komme til å gruble på hvordan de på anstendig vis skal be den gråsprengte gi fra seg roret. Noe som kan ha vært en fantastisk reise både for virksomheten og for lederen personlig, kan ende som noe mindre suksessfullt for begge. Slik vi har innrettet oss i Norsk Eiendom, slipper vi dette. Vi slutter mens leken er god, ville min mormor ha sagt.

Hvorfor trenger eiendomsbransjen en enda sterkere bransjeforening. Det er jo ikke slik at det er spesielt synd på våre medlemmer. Men rammebetingelsene trues skritt for skritt. Skatter skjerpes, uforutsigbare utbyggingsbidrag tvinges igjennom og andre vil ha større del av verdiskapingen. Her trengs solid kunnskap som grunnlag for målrettet, taktisk og klok lobbyisme.

I tillegg til å sikre robuste og forutsigbare rammebetingelser, trenger vi en bransjeforening som kan motivere og utfordre medlemmene til å ta større del i samfunnsutviklingen. Jeg tenker på bærekraft i alle tre dimensjoner. Jeg er overbevisst om at miljømessig og sosial bærekraft er lønnsomt. Sagt på en annen måte er det katastrofe for den enkelte bedrift og for samfunnet om bærekraft ikke blir en hygienefaktor for enhver virksomhet. Så også for eiendomsselskaper!

Hygienefaktor høres enkelt og selvsagt ut når det først er blitt nettopp det – en naturlig selvfølge. Veien frem kan være anstrengende. Mange av våre medlemmer har kommet et godt stykke på vei. Det bygges plusshus – det er jo bare helt fantastisk! Det er sørgelig å måtte melde at dette ikke vil være godt nok i fremtiden. Når vi skal sørge for lukkede materialkretsløp, nytter det ikke lengre å importere kobberfasader fra Kina om de er aldri så vedlikeholdsfrie. Mange andre og virkelig store utfordringer må vi forsere før vi har lykkes med et på alle måter bærekraftig samfunn. Det er deilig å tenke på at Norsk Eiendom trengs også i fremtiden!

Majorstuen, 15 01 20

Thor Olaf Askjer

Se stillingsutlysningen hos Hartmark Executive Search og ta kontakt med dem for en uformell prat.

2021-03-29T08:09:47+02:0015. januar 2020|

Del saken på sosiale medier:

Go to Top