Medlemsmøte i Bergen om fremtidens kontorarbeidsplasser

Kontorarbeidsplassen etter korona

Hvordan bør vi innrede kontorlokalene for at de skal fungere i en mer digital hverdag? Og hva vil skje med bruken av hjemmekontor etter korona?

Disse spørsmålene og mange flere, ble belyst da vi presenterte den nye rapporten Kontorarbeidsplassen etter korona. Vertskap og samarbeidspartner for møtet var GC Rieber Eiendom som åpnet dørene til Skipet, Bergens første næringsbygg i massivtre.

F.v: Hildegunn Nilssen, Lars Kyte, Kåre Hansen, Oddvar Skjæveland og  Tor Instanes sto for programmet sammen med Norsk Eiendoms Vidar Fiskum i forgrunnen.

Mer enn 20 møtte frem til første medlemsmøte i Bergen i 2022, der de fikk ta del av et fullspekket program. Møtet ble holdt i kontorbygget Skipet, nær Danmarks plass i Bergen. Bygget sto ferdig i 2020 og er oppført i massivtre. Tor Instanes, administrerende direktør i GC Rieber Eiendom, ga tilhørerne historikken om utviklingen av bygget, godt supplert av prosjektdirektør Gunnar Hernborg.

Kontorarbeidsplassen etter korona

Vår fagsjef Vidar Fiskum fortalte kort om funnene fra den landsdekkende undersøkelsen om kontorarbeidsplassen etter korona. Deretter skiftet vi over til leietakerperspektivet.

Hildegunn Nilssen, kommunikasjonsdirektør i Norwegian Hull Club, flyttet inn i Skipet i januar 2020, og fortalte om kontorarealbehovet i et leietakerperspektiv.

– Vi ser nå at vi jobber på en helt annen måte enn hva vi så for oss når vi flyttet inn, sier Hildegunn og fortsetter: – Digitaliseringen har gitt et økt behov for rom for digitale møter, og ikke fullt så mange rom for fysiske småmøter som vi i utgangspunktet antok. Erfaringene våre er helt og holdent i tråd med de funnene Norsk Eiendom presenterer i sin rapport.

Arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland har studert innredning av kontorlokaler, og hvordan dette påvirker arbeidslivet. Han spår at kun halvparten av kontor­arbeidsplassene vil bli brukt, ettersom vi i snitt sitter to dager hjemme og fortsatt skal være på noen fysiske møter ute av huset.

– Vi må klare å innrede kontorlokalene slik at de ikke oppleves som halvfulle. Halvfulle kontorer innbyr heller ikke til samhold og kreativitet, påpeker han.

Situasjonen i Bergen

Lars Kyte tittet inn i glasskulen for Bergensmarkedet, og spår noe høyere ledighet.

– Det er mange prosjekter som er under ferdigstillelse i disse dager, men vi ser ikke en like stor økning i antall bedrifter eller arealbehov, var hans evaluering.

Kåre Hansen, fra Norce, oppdaterte oss på det siste innen forskning om arbeidslivet. Han etterspurte også partnere i et nytt prosjekt, som skal kartlegge kontorarealbehovet i bedrifter hvor de ansatte ikke er avhengig av fysiske møter for å kunne gjennomføre arbeidsoppgavene. Prosjektet vil kunne gi bedre innsikt i ulike type bedrifter og deres arealbehov, og vil således kunne gi et konkurransefortrinn når man søker nye leietakere eller driver leietakerrådgivning.

Kontakt og neste medlemsmøte

Ønsker du å bidra til forskningsprosjektet, ta kontakt med:

  • Kåre Hansen, forskningsleder Arbeidsliv og kommunikasjon i Norce, kaha@norceresearch.no, tlf. 930 43 779.
  • Vidar Fiskum, fagsjef bransjeutvikling i Norsk Eiendom, vf@noeiendom.no, tlf. 454 76 542.

Neste medlemsmøte i Bergen blir 14 juni. Er du på listen for nyhetsbrev, vil du bli tilsendt invitasjon.

Klikk her for å laste ned rapporten. (Siden krever innlogging og alle ansatte i en medlemsbedrift kan opprette en bruker for å logge inn.)

Presentasjoner fra møtet:

Vidar Fiskum i Norsk Eiendom.
Logg inn under for å laste ned presentasjonen.
Lars Kyte i Kyte Næringsmegling AS.
Logg inn under for å laste ned presentasjonen.
Kåre Hansen i Norce.
Logg inn under for å laste ned presentasjonen.

Innlogging for medlemmer

Har du ikke tilgang? Hvis du jobber i en av våre medlemsbedrifter, kan du registrere deg for å få tilgang til kontraktsmalene og andre låste dokumenter. KLIKK HER for å registrere deg som bruker.

Innlogging for eksisterende brukere
   

2022-05-12T12:59:34+02:0014. februar 2022|

Del saken på sosiale medier:

Go to Top