Project Description
Eiendomssektorens veikart mot 2050
Veikartet er en anbefaling til norske eiere og forvaltere av yrkesbygg om hvilke valg de bør gjøre på kort og lang sikt for at eiendomssektoren skal bidra til et bærekraftig samfunn i 2050.
Veikartet er ikke bare en veileder for alle innen eiendomsutvikling, men inneholder også innspill til tiltak som myndighetene bør gjennomføre for å bidra til at bransjen når sine mål.
- Her kan du lese en artikkel fra lanseringen 23. juni 2016.
10 anbefalte strakstiltak for boligutviklere
Innføre miljøledelse der organisasjonen definerer overordnede miljømål og etablerer et systematikk for etterprøving og stadig forbedring.
Definere nivå på hvert prosjekts bærekraftsambisjon
Ulik lokalisering, funksjon og målgruppe gir at hvert prosjekt kan ha ulik vektlegging av bærekraftmål. Man kan for eksempel definere et bestemt nivå i sertifiseringsverktøy som BREEAM-NOR, Bygg21 har utarbeidet en liste over kvalitetsprinsipper som også kan brukes som inspirasjon.
Vurdere byggets muligheter for samspill med omgivelsene der bygget ses i sammenheng med omgivelsene når det gjelder energiproduksjon og –bruk, etablering og bruk av fellesarealer og tilpasning av arkitekturen.
Etterspørre innovasjon. Etterspørre, oppfordre og premiere aktører som foreslår nye løsninger som fremmer energieffektivitet, fleksibilitet, lavere klimagassutslipp og andre miljøkvaliteter.
Utnytte takflatene basert på en vurdering av hva som er best egnet i hvert prosjekt.
Etterspørre fleksible og arealeffektive løsninger. Legge til rette for at materialer og hele bygg får lang levetid også når brukerens behov endres.
Etablere rutiner for å stille miljøkrav ved innkjøp av bygningsprodukter. Det betyr å stille krav om at produkter ikke skal inneholde miljøgifter og å etterspørre og prioritere produkter som har lave klimagassutslipp under produksjon og transport.
Etterspørre fossilfri byggeplass
Vurder hvordan boligprosjektet kan stimulere brukere til en bærekraftig livsstil
Utarbeide bruksanvisning for boligkjøpere og leietakere for å bidra til god ressursutnyttelse, liten forurensning og godt inneklima i bruksfasen.
10 anbefalte strakstiltak for små og store byggeiere
- Miljøsertifisere organisasjonen (ISO 14001 eller Miljøfyrtårn for mindre bedrifter)
- Fjerne fossil oppvarming (olje og gass), også til topplast
- Kun kjøpe bygningsprodukter uten innhold av helse- og miljøfarlige stoffer
- Innføre miljøledelsessystem, for eksempel en BREEAM-In-Use gjennomgang, på hele porteføljen og sette opp plan for kontinuerlig forbedring av byggene
- Gjennomføre en utredning om hva takflatene kan og bør brukes til, som for eksempel overvannshåndtering, energiproduksjon, rekreasjonsareal eller birøkt
- Premiere innovative løsninger og diskutere risikohåndtering, for eksempel gjennom å sette av en egen post i budsjettet for risiko ved utprøving av nye løsninger
- Kreve at arkitekten utarbeider plan for hvordan materialene kan demonteres og gjenbrukes ved ombygging eller riving og tilstrebe å finne løsninger og materialer som gir minst mulig avfall
- Bestille energibudsjett for beregnet reelt energibruk (i tillegg til beregningskrav i TEK) og dokumentasjon av hvilke tiltak som er gjort for å få ned forventet reelt energibruk i drift av bygget
- Etterspørre og prioritere bygningsprodukter som har lave klimagassutslipp (dokumentert gjennom EPD (Environmental Product Declaration)
- Etterspørre fossilfri byggeplass
10 anbefalte strakstiltak til myndighetene
Grønne bygg, det vil si bygg som tilfredsstiller gitte miljøkrav, bør premieres gjennom incentivordninger som:
- egen byggesaksbehandler som bidrar til prioritert og løsningsorientert saksbehandling
- reduserte byggesaksgebyrer
- handlefrihet til økt utnyttelsesgrad i reguleringsplaner
- lavere eiendomsskatt
Økonomiske støtteordninger
- Videreutvikle Enova-støtte til ambisiøse forbildeprosjekter og eksisterende bygningsmasse, med krav om måloppnåelse i reell drift
- Innføre Enova-støtte til energiledelse i bygg
Reguleringer
- Etablere en rehab-TEK med funksjonskrav tilpasset eksisterende bygg
- Etablere dokumentasjonskrav til eksisterende miljøkrav til materialer i TEK
- Innføre komponentkrav i tråd med Klimaforliket
- Innføre krav om å dokumentere klimagassutslipp fra bygg i TEK, inklusive utslipp fra energibruk og materialer