– Utbyggerne serverer rent tøys, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten onsdag.

Han hevder at de overhodet ikke er interessert i å bygge rimeligere boliger og derfor holder igjen på hvor mange som kan bygges.

Nå får han svar fra flere hold.

– Prosjekter blir stoppet fordi de til slutt blir for dyre, sier Tone Tellevik Dahl.

Partifelle til Raymond Johansen og tidligere byråd, Tone Tellevik Dahl, leder nå organisasjonen Norsk Eiendom. Det er bransjeforeningen for eiendomsselskaper. Hun spør om Johansen virkelig er så lite opplyst som uttalelsene tyder på.

– Kjenner han regnestykkene for byggekostnader og andre elementer som er prisdrivende, spør hun og viser til at flere utbyggere nå velger å trekke seg ut av Oslo fordi det er for stor usikkerhet rundt både tidsbruk og krav.

Ifølge henne retter mange store aktører nå blikket mot nabofylket Viken. Risikoen i hovedstaden blir for stor.

– Prosjekter blir stoppet fordi de til slutt blir for dyre, sier hun, og presiserer at det ikke handler om for liten fortjeneste, men ingen. – Det er en myte at man tjener vanvittig mye penger på å bygge boliger i Oslo i dag, mener Tellevik Dahl.

Lang saksbehandlingstid

Hun peker videre på at tomteprisene i Oslo er blitt ekstremt høye, noe som i stor grad påvirker boligprisene.

Tellevik Dahl mener Johansen prøver å underslå at saksbehandlingstiden i Plan- og bygningsetaten på hans vakt har økt fra allerede lange fire år i snitt, til fem år. Hun ber ham også dokumentere at «alle» utbyggere leverer forslag i strid med reguleringsbestemmelsene.

– Ofte handler det om ventilasjon og andre tekniske løsninger. Andre ganger er ikke planene gode nok til å kunne bygge bærekraftig, mener hun.

– Dette er en for viktig debatt til at vi skal beskylde hverandre for å overforenkle. Vi bør heller ha en kunnskapsbasert dialog om hvordan vi kan få ned prisene, sier hun, før hun presiserer at hun er glad for at foreningen er invitert inn i Plan- og bygningsetatens arbeid med å effektivisere planprosessen.

Kommende arrangementer

NyttårsJAZZ med BAE-næringen

27. januar • 16:00 - 20:00

Rapportlansering: Morgendagens kontorbehov

3. februar • 11:00 - 12:00

Citykonferansen Oslo 2022

29. mars • 12:00 - 20:00