Norsk Eiendom arrangerte et seminar om bærekraftig bokvalitet sammen med Grønn Byggallianse og Huseiernes Landsforbund. Tema for møtet var boligkvalitet. Vi utfordret Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, sammen med tre fremtredende aktører innen eiendom, til debatt.

Thor Olaf Askjer på scenen foran en fullsatt sal med 80 deltagere
Adm. direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer på scenen foran en fullsatt sal med 80 deltagere.
rundt symbol med seil og teksten møt oss på arendalsuka

Thor Olaf Askjer innledet om hvordan utviklere og politikere kan sikre bærekraft og kvalitet i boligbyggingen. Han løftet blant annet fram at bærekraft ofte faller mellom stoler i planprosesser.

– Når har noen klaget til Fylkesmannen om at bærekraftig utvikling er for lite ivaretatt i et bygningsprosjekt? Den verdien er det for lite oppmerksomhet om i dagens system med byråkratisk og politisk behandling, sa Askjer.

Vil se mindre riving og mer bruk av eksisterende bygg

– Å bygge om og bruke eksisterende bygg må vi gjøre mye mer av, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da byggenæringen arrangerte debatt på Arendalsuka.

Daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev, var glad for at Elvestuen løftet fram miljø- og klimagevinsten ved å bygge om fremfor å bygge nytt.

Samtidig kom Bramslev med en utfordring til myndighetene:

– Vi har det svært travelt med klimakutt. Tiden er moden for å sette et tak for klimagassutslipp fra materialer i TEK og strengere kriterier for å få rivetillatelse. Vi trenger lovkrav for å få alle med på en nødvendig endring, og vi trenger insentiver for de mest ambisiøse som tar kostandene med å ligge i front på bærekraftige løsninger.

Katharina Bramslev på snakker i mikrofon
Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse.

Ønsket seg kollektivfelt for bærekraftige bygg

Flere av paneldeltakerne under debatten «Hvordan bygger vi bærekraftige bygg og områder som gir gode liv?» pekte på at mange ønsker å velge bærekraftige løsninger, men at utviklingen går for sakte. Hvor er kollektivfeltet for miljøvennlige boliger? Vi må gjøre det samme i byggenæringen som vi gjorde med elbil, sa Olav Birkenes fra Birk & Co.

Selskapet er blant annet kjent for å satse på deleløsninger, blant annet såkalte «skilsmisseboliger».

Morten Andreas Meyer var mindre sikker på at det vil være samfunnsøkonomisk forsvarlig med massive offentlige støtteprogrammer. Han mente at bygningseierne selv må forberede seg på å ta størstedelen av regningen.

Mye av det vi bygger er dårlig og dyrt

Camilla Moneta fra Norske arkitekters landsforbund var mildest talt misfornøyd med planløsninger og utseende på mye av det vi bygger. Daniel K Siraj fra OBOS var bekymret for prisutviklingen. I flere områder av byen er selvkost for bygging uten tomtebelastning vesentlig dyrere enn hva folk har råd til.

Lokalet i Arendals Sjømandsforening var smekkfullt, og mange måtte følge arrangementet via stream fordi det ikke var plass til alle.

Hege Schøyen Dillner fra Grønn Byggallianse ledet arrangementet, mens Carl Henrik Borchsenius fra Norsk Eiendom styrte paneldebatten med lett og ledig hånd.

De fire debattantene på scenen. Daniel Sirajj i OBOS holder innlegg og de andre hører på.
De fire debattantene på scenen.

Lenker

Her kan du se opptak av debatten og resten av møtet.

Carl Henrik Borchsenius innleder debatten og står på bildet sammen de fire debattantene
Fagsjef for bransjeutvikling i Norsk Eiendom Carl Henrik Borchsenius, var moderator og startet debatten.