Utleier, leitager og miljøet tjener på grønne leieavtaler

– Grønne leieavtaler kommer både utleier, leietager og miljø til gode, sier Isak Oksvold. Han leder avdelingen for miljø og innovasjon i Møller Eiendom og de har nettopp signert en grønn leieavtale med MaskeGruppen på Vinterbro. Energimålet er 30% reduksjon av strømforbruket

Pressemelding fra Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse (bl.a. publisert i Nærings Eiendom).
Illustrasjon fra forsiden av Miljøavtal-mappen

– Grønne leieavtaler gir store potensialer for mange eiendommer. Det er en åpenbar mulighet for både gårdeiere til å skape verdi, for leietakere til å redusere sine kostnader, og for å skape en positiv miljøeffekt, sier Isak Oksvold, som er leder for miljø og innovasjon i Møller Eiendom.

Leietakerne er mer opptatt av bærekraft

Selskapet har jobbet med grønne leieavtaler i mange år, og Oksvold forteller at de merker en endring i markedet.

– Vi har lenge jobbet for å få til grønne tiltak sammen med leietakere, men nå legger vi enda mer ressurser i dette. Både fordi vi ser stort potensiale i denne typen samarbeid, og fordi leietakernes bevissthet om bærekraftige tiltak har økt. Leietakerne ser at klima- og miljøkrav kommer i økende grad, og at det vil påvirke virksomheten, sier han.

Møller Eiendom har tatt utgangspunktet i tankesettet i Miljøavtalen (Norsk Eiendom, Grønn Byggallianse m. fl.), og forenklet denne.

– I møte med leietakere er vi konkrete på hvilke tiltak vi skal gjøre, hva det vil koste og hva de vil spare. I noen tilfeller krever det en del forarbeid, særlig om det er snakk om større inngripen i for eksempel tekniske anlegg. I enklere prosjekter kan vi basere oss på erfaringer fra andre prosjekter, forteller Oksvold.

Bilittveien 6 på Vinterbro.
personene står i soloppgang med bygning bak
F.v: Per Gundersen fra MaskeGruppen, Isak Oksvold fra Møller Eiendom og Kenneth Kristiansen, Energima. Foto: Finn Ståle Felberg.

Møller Eiendom forteller at grønne leieavtaler gir en særlig god mulighet for å få effekt av energitiltak, for eksempel gjennom renovering eller utskiftning av tekniske anlegg, installering av solcelleanlegg, eller utskiftning av lys. Energitiltakene er lette å se effekten av, ettersom de gir besparelser både for miljø og i kostnader.

Selskapet jobber også med andre miljøtiltak, for eksempel mobilitetsløsning som bil- eller sykkelpool. Da bruker de andre samarbeidsformer enn et grønt tillegg til leieavtalen.

Store energibesparelser å hente

Møller Eiendom er ikke alene om å satse på grønne leieavtaler. For eksempel forteller Entra til NæringsEiendom at selskapet har tegnet ca 100 grønne leieavtaler de seneste årene. Det har gitt store investeringer i energibesparende tiltak og kutt i energiforbruket på ca 40 prosent.

Nyttige lenker

2020-03-25T16:42:34+01:0021. februar 2020|

Del saken på sosiale medier:

Go to Top