Nordisk samling i Oslo

29
.
June
2022
Nordisk samling i Oslo

Møte med våre nordiske søsterorganisasjoner EjendomDanmark, Fastighetsägarna og Rakli. Her på befaring av det nye Deichman bibliotek i Bjørvika under veiledning av arkitekt Einar Hagem fra Lund Hagem Arkitekter AS.

29
.
June
2022

Nordisk samling i Oslo

Da korona sendte verden på hjemmekontor, ble det likevel lettere å knytte kontakter og skape samarbeid over større geografiske avstander. Dette Nordiske samarbeidet mellom eiendomsbransjeforeningene kom i stand nettopp på grunn av restriksjonshåndtering og ulike strategier for pandemihåndtering i de ulike nordiske landene.

Ved å samle erfaringene fra ulike restriksjonsregimer og ulik innretning på nødvendige kompensatoriske tiltak fra nasjonale myndigheters side, fikk vi som bransjeforening et mye klarere bilde på effekten foreslåtte tiltak ville ha, og hvordan vi kunne gi råd og veiledning både til våre medlemsbedrifter, og minst like viktig, til våre myndigheter. Å dele erfaringer på tvers av de Nordiske landene, som tross våre forskjeller er mer like enn en del andre land i Europa, ble viktig.

Siden høsten 2020 har samarbeidet blitt mer og mer fast, og med jevnlige møter. Lenge var korona det overordnede temaet på agendaen, men gradvis har fokus endret seg mot bærekraft, taksonomi, MVA og skatt og arealplanlegging. Også dette fagområder som påvirker eiendomsbransjen daglig, og hvor vi har noe ulikt rammeverk i de forskjellige landene. Hva er erfaringene fra Norden, og hvordan kan dette bidra til en mer bærekraftig bransje i Norge? – Vi nyter godt av et tettere samarbeid med våre kolleger i Norden, sier fagsjef Vidar Fiskum i Norsk Eiendom. – Ved å høste av erfaringer, både gode og dårlige, er vi bedre rustet til å gi gode anbefalinger til både myndighetene når nytt rammeverk skal utformes, og våre medlemmer for eksempel når de ønsker veiledning og råd i bærekraftsarbeidet.

I tillegg ser vi i Norge en verdi i å samarbeide tett med bransjeforeningene som har en fot innenfor EU-systemet. Det siste året har særlig taksonomien og bygningsenergidirektivet stått høyt på dagsorden, hvor vi har skrevet felles brev og høringssvar til kommisjonen, og felles kronikker i Nordiske medier. - Jeg mener dette samarbeidet er svært fruktbart for vårt arbeid knyttet til bedre rammebetingelser. Det å kunne samarbeide med aktører som sitter ved bordet i Brussel gir oss viktig innsikt og verdifull kunnskap om prosesser og politikkutvikling som har stor betydning for vår bransje, sier vår direktør Tone Tellevik Dahl.

En gang i året møtes vi fysisk. I fjor var i Helsinki, og denne uken var vi vertskap for våre kollegaer i Ejendom Danmark, Rakli og Fastighetsägarna.  De to hovedtemaene som stod på dagsorden disse dagene var ESG-rapportering og den trolig kommende taksonomien på sosial bærekraft. Her stilte både Entra og Finans Norge opp med foredrag.

Som eiendomsfolk flest, var vi opptatt av å vå vist frem hva vi utvikler og drifter. Våre Nordiske kolleger stiftet dermed bedre bekjentskap med Bjørvika-området, hvor Lars Holm fra OSU viste hvordan bydelen er transformert fra motorveikryss til pulserende byområde i løpet av de siste 20 årene. Arkitekt Einar Hagem presenterte Hovedbiblioteket og ga oss et spennende innblikk i konstruksjonsmessige finurligheter.

Tone Omsted og Mariann Larsen fra Entra delte erfringer fra sitt ESG-arbeid.
Etter møtevirksomhet ble det befaring av Bjørvika.
Utenfor hovedibliotektet Deichman ble vi ble møtt av arkitekt Einar Hagen i Lund Hagen Arkitekter.
Innledning av Lars Holm, direktør i Oslo S Utvikling.
Befaring av OSUs prosjekt Vannkunsten.
Dette trappehuset er vel verdt et besøk.
Gruppebilde på Munchmuséet! Eva Elston-Hämäläinen fra Rakli i Finland foran sammen med Tone Tellevik Dahl. Bak fra venstre Miika Kotaniemi og Jyrki Laurikainen også fra Rakli, så Norsk Eiendoms Vidar Fiskum og Ida Hjeltnes, Morten Jarlbæk Pedersen i Ejendom Danmark, Anders Holmestig og Rikard Silverfur i FastighetsÄgarna i Sverige og så Sven Magnus Rivertz, Norsk Eiendom.
Vi har nok det flotteste operataket i Norden.
På taket til Operaen kunne Tone blant annet fortelle våre finske venner om sauna-kapasiteten i Bjørvika.

No items found.
Se flere bilder

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her