Ny styresammensetning, økonomiske utsikter og politisk debatt preget årets generalforsamsamling med fagseminar. Det faglige seminaret tok for seg både makroøkonomiske utfordringer og den politiske situasjonen i forkant av høstens valg.
Styreendringer: Balanse mellom kontinuitet og fornyelse
Tre styremedlemmer ble takket av under årets generalforsamling, mens tre nye trådte inn. Det nye styret representerer en balansert sammensetning med vekt på kompetanse, kjønnsbalanse og geografisk bredde. Dette sikrer at foreningen fortsatt står sterkt i møte med fremtidige utfordringer.
Økonomisk navigasjon i usikre tider
Direktør Tone Tellevik Dahl ønsket velkommen til fagseminaret, der første tema var hvordan man skal manøvrere i det økonomiske landskapet preget av usikkerhet og uforutsigbarhet. Fagsjef Vidar Fiskum introduserte innlederne, og det hele startet med Sara Midtgard fra Nordea.
Hun trakk opp de globale linjene og påpekte at valget i USA og president Trumps politikk har skapt stor uro i verdensøkonomien, men at det ser lysere ut i Norge og Europa.
– Investorene søker forutsigbarhet, men det får de ikke fra dagens USA. Resultatet er kapitalflukt, sa Midtgaard.
Hun fortsetter: – Eurosonen har rekordlav arbeidsledighet og økte forsvarsinvesteringer, noe som særlig gjelder den økonomiske stormakten Tyskland. I Norge ser situasjonen bra ut, selv om det fortsatt er usikkerhet rundt fremtidige rentekutt – og delte meninger om når kuttene vil komme. Samtidig har vi håndtert rentekuttet bedre enn forventet og reallønnsveksten de siste årene i stor grad kompenserer for et relativt høyt rentenivå.
Et omslag i sikte for byggenæringen?
Samfunnsøkonom Victoria Sparrman fra NHO fulgte opp med en mer bransjespesifikk tilnærming.
– Det er bedre utsikter enn tidligere, og vi tror det vil komme et positivt omslag i boligbyggingen. Det er en økning i salg av både nye og brukte boliger, og stemningen er i ferd med å snu. Det at husholdningene har mer å rutte med, er gode nyheter for næringen, sa Victoria Sparrman.

Analysesjef Øyvind Johan Dahl fra Newsec avrundet økonomidelen med å kaste et blikk inn i fremtiden: – Transaksjonsvolumet i 2025 kan nå 80-100 milliarder, sa han, og viste til spådommer basert på både analyser og publikumsinnspill.

Skatteregimet til debatt
Fagseminaret ble avsluttet med en interessant debatt om næringslivets rammevilkår og skattepolitikk. 50 milliarder kroner har forsvunnet ut av landet som resultat av dagens skatteregime, i tillegg til kompetanse og muligheter for innovasjon. Nikolai Astrup fra Høyre og Tobias Linge fra Arbeiderpartiet ble utfordret av styreleder Stig Bech på hvem som skal ta ansvar for næringslivets rammebetingelser, og hvilken skattepolitikk vi kan vente oss etter valget.

Astrup (H) mente at dagens skattesystem skaper usikkerhet og må endres:
– Vi må gjøre Norge mer attraktivt for investeringer, og sørge for at norske bedrifter både starter opp og bli i Norge. Vi ligger i Europatoppen når det gjelder eierbeskatning, noe som har ført til utflytting av både kapital og penger. Dette er svært uheldig over tid, og fører til at morgendagens norske bedrifter investerer i utlandet. Det samlede skattenivået må ned, sa Astrup.
Tobias Linge (Ap) mente på sin side at skattepolitikken er forutsigbar:
– Vi må se på totalbildet. Norge har høy velferd, og det koster. Skatteregimet vårt er tilpasset dette, og vi mener det er det beste for næringslivet og landet vårt i det lange løp, sa han.
Begge var enige om næringslivets viktige rolle i verdiskapingen – men veien dit er de langt fra enige om.


