Nye og nyttige veiledere for byggherrer

27
.
February
2023
Nye og nyttige veiledere for byggherrer

27
.
February
2023

Nye og nyttige veiledere for byggherrer

Nylig ble to veiledere av spesiell nytte for byggherrer lansert: Veileder for byggherreforskriften (sist endret i 2021), samt veileder for tilstrekkelig og forsvarlig byggetid.

– Veilederne gir og oversikt over hvilke plikter man har og hva man har tatt ansvar for når man sier ja til å være byggherre, sier Norsk Eiendoms fagsjef Vidar Fiskum.

Veilederen for selve byggherreforskriften har som formål å tydeliggjøre pliktene for alle aktører i et prosjekt, men den slår klart fast at Byggherren har hovedansvaret. De andre aktørene i et prosjekt, som prosjekterende og koordinator, skal rette seg etter anvisninger fra byggherren. Ansvaret for en byggherre er det samme, uavhengig av entrepriseform.  

Vidar Fiskum, fagsjef Bransjeutvikling i Norsk Eiendom.

– Veilederen for byggherreforskriften gir en god innføring i hvilke rettigheter og plikter man har som byggherre, og i hva man skal være spesielt obs på. Den er kanskje spesielt nyttig hvis man er ny i rollen som byggherre, men uansett er den et godt oppslagsverk. Veileder-siden hos SfS BA (Samarbeid for Sikkerhet i Bygg og Anlegg) vil alltid være oppdatert med eventuelle revisjoner, forteller Vidar Fiskum.

Petter Tiltnes, utviklingsdirektør i NCC.

Norsk Eiendom er medlem og medstifter av SfS BA. Utviklingssjef Petter Tiltnes i NCC Property Development har representert vår bransjeforening i utviklingen av den nye veilederen.

Om den andre ferske veilederen, Beregning av tilstrekkelig og forsvarlig byggetid, sier Fiskum:

– Kort byggetid er alltid den største risikofaktoren for arbeidsulykker. Alle prosjekter har ulik risikoprofil, derfor bør man ikke automatisk anta lik byggetid for prosjekter som ligner det man allerede har ferdigstilt. Det er spesielt viktig å ta seg god nok tid i prosjekteringsfasen med å forsikre seg om at bygget lar seg reise til angitt tid på en sikker måte, understreker Norsk Eiendoms fagsjef.

Lenker

Begge veilederne ligger lett tilgjengelig på hjemmesiden til SfS BA :

No items found.
Se flere bilder

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her