De store selskapene har tatt på seg ledertrøya innen bærekraft

20
.
June
2022
De store selskapene har tatt på seg ledertrøya innen bærekraft

– Det må ikke bli et etterlatt inntrykk at eiendomsbransjen ikke ser mulighetene i bærekraftig byggeri, for det gjør de, sier adm. direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl.

20
.
June
2022

De store selskapene har tatt på seg ledertrøya innen bærekraft

"Eiendomsselskapene ser ikke forretningsmuligheter innenfor bærekraft." Det kom frem i en undersøkelse nylig. Vi mener undersøkelsen gir et skjevt inntrykk: – Det må ikke bli et etterlatt inntrykk at eiendomsbransjen ikke ser mulighetene i bærekraftig byggeri, for det gjør de, sier adm. direktør Tone Tellevik Dahl til Estate Nyheter.

Undersøkelsen ble gjort av rådgivningsfirmaet BDO blant over 1.200 små og mellomstore bedrifter. Ifølge undersøkelsen er det bare 14 prosent av eiendomsselskapene i undersøkelsen som ser forretningsmuligheter i bærekraftstiltak og 10 prosent svarte at de ikke hadde noen rapportering av bærekraftstiltak.

De store aktørene er ikke representert i undersøkelsen

Norsk Eiendom mener undersøkelsen til BDO gir viktig innsikt i hvordan det står til med bærekraftsarbeidet i de mindre selskapene. Men det gir ikke et riktig bilde for eiendomsbransjen som helhet.

– Hovedtyngden i norsk eiendomsbransje består av de større selskapene, som gjør strategiske valg for å innfri bærekraftsmål hver dag. Ikke fordi de må, men fordi det er lønnsomt. Det sier seg selv at de store selskapene, med mer kapital, er kommet lenger enn de små. Vår oppfatning er at de har tatt på seg ledertrøya innen bærekraft. Vi har kommet langt med miljømessig bærekraft og bransjen blir stadig bedre til å levere på sosial bærekraft, sier vår direktør og fortsetter:

– Våre medlemmer går foran, brøyter vei, og utvikler nye forretningsmodeller hvor bærekraft er driveren. Dermed blir det enklere for de mindre å lære av de større og følge etter.

Jobber kontinuerlig med å kutte utslipp

Norsk Eiendom gir ut flere veiledere og verktøy som alle eiendomsselskaper, uavhengig av størrelse, kan bruke i sitt bærekraftsarbeid.

– Vi har høy trafikk på disse nettsidene, noe som tyder på at de blir brukt. Dette bidrar til at arbeidet med systematisk bærekraftsarbeid blir enklere, også for de mindre aktørene.

Sammen med Grønn Byggallianse forvalter vi Eiendomssektorens veikart mot 2050. - Nær 100 av de større selskapene har signert strakstiltakene til veikartet, og mange har også signert vs 2.0 som vi lanserte i høst. Dette understreker at bransjen ser at det er forretningsmessig lønnsomt velge bærekraftige løsninger, sier Tellevik Dahl.

Tone Tellevik Dahl forteller at bransjen har vært klar for å få kvantitative kuttkrav i teknisk forskrift, uten at nasjonale politikere har fulgt bransjens råd om dette ved årets revisjon.

– Eiendomsbransjen er den glemte utslippskjempen, men vi jobber kontinuerlig med å kutte utslipp, selv om myndighetene henger etter med insentiver og krav, sier Tellevik Dahl.

Saken er tidligere publisert på estatenyheter.no.

No items found.
Se flere bilder

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her