Den svenske riksbanken satte i forrige uke ned styringsrenten. I Norge er det foreløpig ingen utsikter til at det skal skje med det første. Vi har fortsatt et relativt kjølig marked, og hvor boligutbyggerne særlig merker betydelig stillstand. For Norsk Eiendom betyr markedssituasjonen høy aktivitet, da vi har politikere som stadig prøver å bedre situasjonen med de underligste forslag som heller vil forverre enn å bedre situasjonen. Vår rolle er å sikre at bransjens behov og synspunkter blir hørt.

Av Tone Tellevik Dahl, 27. august 2024
Norsk Eiendom setter dagsorden
Vi har brukt mye tid det siste året på å belyse konsekvensene av regjeringens skattepolitiske eksperiment knyttet til formueskatten. Vår aktivitet fikk oss inn på hovedprogrammet under Arendalsuka, og topp-politikerne måtte svare for seg. Svarene de ga der var ikke oppløftende, men i den påfølgende debatten vi hadde om effektene i Kommune-Norge og for frivilligheten, kunne vi ane en noe mer nyansert retorikk. Kampen for bedre skattebetingelser for norsk privat eierskap fortsetter, og med gode eksempler fra medlemsbedriftene utvides kunnskapsgrunnlaget for vårt påvirkningsarbeid hver dag.
I Kommunaldepartementet er det også travelt om dagen. Lovforslaget om en ny finansieringsmodell for grunneierfinansiert infrastruktur ble initiert av foreningen allerede i 2021, da flere rettsavgjørelser ikke bidro til å løse utfordringene knyttet til utbyggingsavtalenes omfang. Vi ba da departementet om å gjøre lovendringer for å sikre økt forutsigbarhet for utbyggerne. Forslaget har allerede vært på høring i 2 runder. Departementet er mye enig med bransjens forslag, men så lenge kommunene er redde for økt egenrisiko tar utforming av endringene tid. Denne høsten aner vi likevel at noe kan skje. Departementet har invitert oss til flere møter med dette som tema. Vi ser frem til god dialog om et viktig lovforslag for bransjen.
Høstens høringer
Man merker at det er valg neste år, for departementene sender ut høringer i stort omfang. For bransjens del er det flere viktige høringer knyttet til energiregelverket, husleielov, endringer i plan- og bygningsloven knyttet til pålegg om å bygge utleieboliger/boligkjøpsmodellenheter og boliglånforskriften – for å nevne noen. Foreningen er godt rustet til å svare ut alle disse.
De senere årene har vi brukt tid på å knytte mange nye allianser med andre aktører og organisasjoner. Dette bærer vi frukter av, særlig når høringene kommer tett. Mye av vårt høringsarbeid skjer nemlig i godt samarbeid med andre bransje- og interesseforeninger innen energi, klima- og boligfeltet. Disse godt etablerte fagsamarbeidene gir oss alle et bedre kunnskapsgrunnlag å skrive egne uttalelser på, og da også forhåpentligvis større gjennomslagskraft.
Høsten blir også preget av høringer knyttet til neste års statsbudsjett. Jeg har ingen tro på endringer i eierbeskatningen, men vi er klare med våre fakta og krav, både på dette og andre områder som vil være viktig for å bedre rammebetingelsene til eiendomsbransjen.
Byrådslederen kommer
Oktober er tid for medlemsmøter. I år skal vi for første gang ha eget regionsmøte i Trondheim, som nå har fått parlamentarisk styre. Jeg er glad for at byrådslederen har ønsket å komme og dele byrådets mål og planer for byutviklingen i Trondheim med oss. Det tradisjonelle høstmøtet i Oslo avholdes i Avantor sitt mye omtalte og prisvinnende bygg Vertikal Nydalen. Les mer om alle høstens arrangementer og finn påmeldingslenker på våre arrangementssider.
August er snart over, og da er det bare fire måneder til jul. Vi i Norsk Eiendom gyver løs på høstens mange oppgaver, og jeg håper å se og høre fra dere gjennom høsten.