Norsk Eiendom melder seg ut av NHO Byggenæringen

25
.
April
2024
Norsk Eiendom melder seg ut av NHO Byggenæringen

Administrerende direktør Tone Tellevik Dahl og styreleder Stig Bech.

25
.
April
2024

Norsk Eiendom melder seg ut av NHO Byggenæringen

Under generalforsamlingen i Norsk Eiendom 25. april, ble styrets forslag om utmelding av NHO Byggenæringen vedtatt med klart flertall (80 prosent).

En nylig gjennomført vedtektsendring hos NHO BN har vært utløsende for styrets innstilling til generalforsamlingen, og nå er det altså klart: Vedtaket innebærer at Norsk Eiendom sier opp medlemskapet i NHO Byggenæringen (NHO BN).  

Da Norsk Eiendom ble en del av NHO i 2014 var det en viktig forutsetning at foreningen hadde full autonomi i næringspolitiske spørsmål. I tiden fra 2014 har aktørene i NHO BN jobbet konsensusorientert med fokus på hele bygge- og eiendomsnæringens felles interesser. Høsten 2023 ble det vedtatt en vedtektsendring i NHO BN. Endringen gir NHO BNs styre fullmakt til å ta flertallsbeslutninger i saker med særlig betydning for næringen. Dette vil da være beslutninger som medlemmene, også Norsk Eiendom, er forpliktet til å følge lojalt. Man vil ikke kunne fremføre avvikende argumentasjon.    

– Får beholde vår autonomi   

Utmeldingen betyr at Norsk Eiendom fortsatt vil kunne imøtegå utspill på egen kjøl, og kan beholde sin autonomi på næringspolitikk.  

– Vi registrerer at et flertall av medlemmene har fulgt styrets innstilling om utmelding av NHO BN. Dette er ikke et valg vi har tatt lett på, men mener dette er det riktige for at vi skal kunne fremme medlemmenes interesser på en best mulig måte også i fremtiden, sier styreleder i Norsk Eiendom, Stig Bech.  

– Det innebærer at vi fortsatt, og uten forbehold, kan utøve vår rolle som interesseorganisasjon for eiendomsbransjen uten vedtekter som står i veien, sier Bech.  

Håper NHO finner en plass  

Med vedtaket under generalforsamlingen, vil det først og fremst påvirke de medlemsbedriftene som er i NHO, og som må nå gjøre en vurdering av sin tilknytning. For Norsk Eiendom vil det ikke bli noen endringer med det første.  

– Per i dag betyr utmelding av NHO Byggenæringen at vi også går ut av NHO, ettersom det akkurat nå ikke finnes en passende landsforening for oss. Vi håper likevel at NHO vil gå en ekstra runde og finne plass til en bransje som representerer 50 prosent av verdiskapingen i Norges største fastlandsnæring – byggenæringen. Skulle de likevel fastholde at vi ikke får bygge opp en egen landsforening, så går vi tilbake til å være en selvstendig bransjeorganisasjon på linje med organisasjoner som Arkitektbedriftene, RIF og Advokatforeningen, avslutter Stig Bech.

Mer om saken

2. april 2024: Styret i Norsk Eiendom vil ut av NHO Byggenæringen.

Kontakt

Vidar Fiskum

Stig L. Bech

Styreleder

Se flere bilder

Les sakene i nyhetsbrevet

Gå til nyhetsarkiv

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her