Kampen for rettferdig mva-refusjon fortsetter

21
.
April
2023
Kampen for rettferdig mva-refusjon fortsetter

21
.
April
2023

Kampen for rettferdig mva-refusjon fortsetter

Siden høsten 2022 har Norsk Eiendom gått i bresjen for å bekjempe Oslo-byrådets forslag om at kommunen skal beholde hele 70 prosent av innbetalt mva-refusjon når en privat aktør opparbeider infrastruktur for kommunen. Kampen pågår fortsatt, og nå ligger saken hos bystyrets finansutvalg hvor vår administrerende direktør Tone Tellevik Dahl og vår advokat Sven Magnus Rivertz har vært på besøk.

­– Svært urimelig, og antakelig ulovlig, sa Tellevik Dahl og advokat Rivertz da de snakket om "MVA-saken" for Oslo bystyres finansutvalg i slutten av mars. Utvalget har fortsatt saken til behandling, og i etterkant av Norsk Eiendoms deputasjon i utvalget har vi også sendt et utdypende brev til utvalget.

Bakgrunnen for saken er at byrådet i Oslo har foreslått at kommunen beholder 70 prosent av momsrefusjonen når private bygger ut infrastruktur for kommu­nen, til tross for at kommunen bare "ekspederer" søknaden om refusjon. Dette til tross for at bystyret så sent som i 2018 vedtok at "... det ved fast­settelsen av størrelsen på utbyggers bidrag, tas hensyn til effekten av mva-kompensasjon slik at det er netto kostnader ved offentlig infrastruktur som skal fordeles mellom partene.”  

Senere har Kommunaldepartementet fastslått at "... det er netto kostnader ved offentlig infrastruktur som skal fordeles mellom partene.” ​Fordi dette er en prinsipiell sak med en slik føring fra departementet har Norsk Eiendom også tatt dette opp i møter med Arbeiderpartiets og Høyres fraksjoner på Stortinget.

– Vi kommer til å følge denne saken tett, og forutsetter at bystyret overprøver byrådets urimelige forslag i denne saken. Andre kommuner beholder typisk 10–20 prosent eller et lavt fast beløp i tilsvarende saker, sier Tone Tellevik Dahl og Sven Magnus Rivertz.

No items found.
Se flere bilder

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her