– Ingen skattesjokk i 2024!

27
.
April
2023
– Ingen skattesjokk i 2024!

Et panel ledet av Norsk Eiendoms styreleder Stig Bech diskuterte den perfekte stormen Norge opplever nå. Fra venstre Frode Jacobsen, Matilda Vinje, Christian Ringnes, Ingvild Jacobsen Roald, Øystein Dørum.

27
.
April
2023

– Ingen skattesjokk i 2024!

Det lovet Arbeiderpartiets Stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen, Frode Jacobsen, på fagseminaret i forkant av Norsk Eiendoms generalforsamling 27. april. Han kunne også bekrefte det finansminister Vedum uttalte i nyhetene samme dag: Torvik-utvalgets forslag om fordelsbeskatning av egen bolig er lagt dypt i regjeringens skuff.

– Regjeringen er opptatt av å drive ansvarlig styring slik at priser og renter ikke stiger mer enn nødvendig. I år så vi oss nødt til å gjøre noen kraftige skatte­justeringer, og jeg forstår at dere i bransjen syntes det ble mye og gjorde dere urolige. Men lignende grep kommer ikke i 2024, bedyret Frode Jacobsen. Han oppfordret ellers byggenæringen til å fortsette å bygge slik at oppbrem­singen ikke forsterkes. Tilbake lovet han å bidra til forutsigbarhet fra politisk hold – og til å gi vår bransje de verktøyene vi har etterlyst for å kunne bidra til det grønne skiftet.

Frode Jacobsen.

Den perfekte stormen

Jacobsen innledet sammen med NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til debatt på fagseminaret. Dørum viste til NHOs medlemsundersøkelse, som i stigende grad viser at norske bedrifter ser mørkt på fremtiden. Bygg og anlegg er blant de mest utsatte i den perfekte stormen vi opplever i Norge, med inflasjons­sjokk, renteøkninger, høye energipriser og opptil 17 % prisøkning på innsats­varepriser. I Dørums spåkule er det lysning i sikte, fordi de høye prisene demper etterspørselen og rentetoppen nærmer seg. Men på den annen side kan den underliggende prisveksten få feste, og de lange rentene vil formodentlig holde seg. Kronesvekkelsen kan gi høyere importert prisvekst.

Øystein Dørum.

Etter innledningene fra Jacobsen og Dørum tok de plass i et panel sammen med Christian Ringnes (Eiendomsspar), Matilda Vinje (Bonava) og Ingvild Roald Jacobsen (Ung i Næringseiendom/Skanska). Norsk Eiendoms styreleder Stig Bech ledet en samtale mellom paneldeltagerne, som representerte stor bredde både i alder og perspektiv. Her kan du se opptak fra det faglige programmet.

Krise kan være bra

Christian Ringnes poengterte at graden av krise varierer også i eiendoms­bransjen.

– Har man bundet rente og lav gjeld sitter man godt i det, fordi inflasjonen over tid kommer til å spise opp renteøkningene. Og jeg tror at inflasjonen kommer til å vare lenge. Faktisk er inflasjon en fantastisk inflasjonssikring for eiendom hvis man overlever de første årene og har gode kontantstrømmer. Eiendom kan faktisk være den beste inflasjonssikringen som finnes. Men hvem skal vi bygge for? Skal vi bygge i Sveits, spurte Ringnes retorisk.

Matilda Vinje fra Bonava rapporterte om noe redusert etterspørsel for selskaper som Bonava som er konjunktureksponert på utviklingssiden. Redusert etterspørsel.

Stig Bech utfordret Ingvild Roald Jacobsen som representant for ungdommen til å beskrive krisen fra sitt ståsted. Roald Jacobsen fremholdt at det var rart å skulle fronte en gruppe kun basert på alder, da Ung i Næringseiendoms 3000 medlemmer også er svært forskjellige.

– Men mange på min alder har fra før av aldri opplevd en økonomisk krise, og så vidt hørt snakk om rentenivå på over tre prosent fra foreldregenerasjonen. Unge i eiendomsbransjen har med god grunn hatt forventninger om gode marginer og høy lønn. Men det er ikke gitt at vi vil være dårligere til å håndtere en krise enn de eldre som har stått i kriser før, for alle kriser er ulike, sa hun og la til:

– En realitetsorientering kan være godt-vondt, og kanskje har vi godt av det. Men det må gjøres tøffe prioriteringer, understreket Roald Jacobsen.  

No items found.
Se flere bilder

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her