FNs bærekraftsmål og eiendomsbransjen
Eiendomsbransjen utvikler stedene der folk jobber, oppholder seg og bor, og den investerer også mest kapital i Norge. Hva vår bransje leverer, vil derfor kunne ha betydelig innvirkning på oppnåelse av bærekraftsmålene og fremtidens Norge.
Flere eiendomsselskaper ønsker å være med å oppfylle FNs 17 bærekraftsmål. Vi i Norsk Eiendom skal gjøre hverdagen til medlemsbedriftene enklere, og vi har derfor tatt dypdykket i 169 delmålene for dere og funnet frem de som er relevante for vår bransje. Enda viktigere finner du også helt konkrete tips til hvordan du og din bedrift kan lykkes med å nå målene!
Klikk deg gjennom målene under eller se strategien til Norsk Eiendom i sin helhet her.
Veilederen for ESG-rapportering ble lansert 20. oktober.
Her kan du lese mer.
Veilederen for ESG-rapportering ble lansert 20. oktober. Her kan du lese mer.
Relevante bærekraftsmål og konkrete tiltak
Relevante delmål
1.2) Innen 2030 og i samsvar med nasjonale definisjoner, minst halvere andelen menn, kvinner og barn i alle aldre som lever i fattigdom.
1.4) Innen 2030 sikre at alle kvinner og menn, særlig fattige og sårbare personer, har lik rett til økonomiske ressurser samt tilgang til grunnleggende tjenester, eierskap til og kontroll over jord og annen form for eiendom, arv, naturressurser, egnet teknologi og finansielle tjenester, herunder mikrofinansiering.
1.5) Innen 2030 bygge opp motstandskraften til fattige og personer i utsatte situasjoner, slik at de blir mindre utsatt for og sårbare overfor klimarelaterte ekstreme hendelser og andre økonomiske, sosiale og miljømessige påkjenninger og katastrofer.
Relevante delmål
8.4) Til og med 2030 gradvis å bedre utnyttelsen av globale ressurser innenfor forbruk og produksjon, og arbeide for å oppheve koblingen mellom økonomisk vekst og miljøødeleggelser, i samsvar med det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon, der de utviklede landene går foran.
8.5) Innen 2030 oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, deriblant ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne, og oppnå lik lønn for likt arbeid.
8.8) Beskytte arbeiderrettigheter og fremme et trygt og sikkert arbeidsmiljø for alle arbeidstakere, herunder arbeidsinnvandrere og særlig kvinnelige innvandrere, samt arbeidstakere i vanskelige arbeidsforhold.
Relevante delmål
11.1) Innen 2030 sikre allmenn tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger og grunnleggende tjenester til en overkommelig pris, og bedre forholdene i slumområder.
11.2) Innen 2030 sørge for at alle har tilgang til trygge, lett tilgjengelige og bærekraftige transportsystemer til en overkommelig pris, og bedre sikkerheten på veiene, særlig gjennom utbygging av offentlige transportmidler og med særlig vekt på behovene til personer i utsatte situasjoner, kvinner, barn, personer med nedsatt funksjonsevne samt eldre.
11.3) Innen 2030 oppnå en mer inkluderende og bærekraftig urbanisering med mulighet for en integrert og bærekraftig bosettingsplanlegging og -forvaltning som gir medbestemmelse i alle land.
11.4) Styrke innsatsen for å verne om og sikre verdens kultur- og naturarv.
11.5) Innen 2030 oppnå en betydelig reduksjon i antall dødsfall og antall personer som rammes av katastrofer, herunder vannrelaterte katastrofer, samt i betydelig grad minske de direkte økonomiske tap i verdens samlede bruttonasjonalprodukt som følge av slike katastrofer, med vekt på beskyttelse av fattige og personer i utsatte situasjoner.
11.6) Innen 2030 redusere negative konsekvenser for miljøet i storbyene målt per innbygger, blant annet ved å legge særlig vekt på luftkvalitet samt offentlig og annen form for avfallshåndtering.
11.7) Innen 2030 sørge for allmenn tilgang til trygge, inkluderende og lett tilgjengelige grøntområder og offentlige rom, særlig for kvinner, barn og eldre samt personer med nedsatt funksjonsevne.
Relevante delmål
12.1) Gjennomføre det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon, med deltakelse fra alle land og der de utviklede landene går foran, samtidig som det tas hensyn til utviklingslandenes utviklingsnivå og muligheter.
12.4) Innen 2020, og i samsvar med internasjonalt vedtatte rammeverk, oppnå en mer miljøvennlig forvaltning av kjemikalier og alle former for avfall gjennom hele deres livssyklus, og betydelig redusere utslipp av kjemikalier og avfall til luft, vann og jord for mest mulig å begrense skadevirkningene for menneskers helse og for miljøet.
12.5) Innen 2030 betydelig redusere avfallsmengden gjennom forbud, reduksjon, gjenvinning og ombruk.
12.6) Stimulere selskaper, særlig store og flernasjonale selskaper, til å innføre bærekraftige arbeidsmetoder og integrere informasjon om bærekraft i sine rapporteringsrutiner.
Relevante delmål
13.3) Styrke enkeltpersoners og institusjoners evne til å motvirke, tilpasse seg og redusere konsekvensene av klimaendringer og deres evne til tidlig varsling, samt styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om dette.
* I erkjennelsen av at FNs rammekonvensjon om klimaendring er det viktigste internasjonale og mellomstatlige forumet for forhandlinger om globale tiltak mot klimaendringer.
Relevante delmål
15.1) Innen 2020 sikre bevaring, gjenoppretting og bærekraftig bruk av ferskvannsbaserte økosystemer og tjenester som benytter seg av disse økosystemene, på land og i innlandsområder, særlig skoger, våtmarker, fjell og tørre områder, i samsvar med forpliktelser i henhold til internasjonale avtaler.
15.2) Innen 2020 fremme gjennomføring av en bærekraftig forvaltning av all slags skog, stanse avskoging, gjenopprette forringede skoger og i betydelig grad øke skoggjenreising og nyplanting på globalt nivå.
15.5) Iverksette umiddelbare og omfattende tiltak for å redusere ødeleggelsen av habitater, stanse tap av biologisk mangfold og innen 2020 verne truede arter og forhindre at de dør ut.
15.8) Innen 2020 innføre tiltak for å unngå innføring og spredning av fremmede arter og for i betydelig grad å redusere fremmede arters påvirkning på land- og vannbaserte økosystemer, samt kontrollere eller utrydde prioriterte miljøfremmede arter.
15.9) Innen 2020 innarbeide prinsipper om økosystemer og biologisk mangfold i nasjonale og lokale planleggings- og utviklingsprosesser, strategier for fattigdomsreduksjon samt regnskaper.
Kilder
Bygg 21 (2018). «10 kvalitetsprinsipper for bærekraftige bygg og områder»
FutureBuilt (2017). «Sykkelvennlige bygg – en veileder»
Grønn Byggallianse (2019. «Tenk deg om før du river»
Haukali, Pia Olsen (2018). «Likestilt byrom»
Likestilling- og diskrimineringsombudet (2009). «Håndbok for arbeidslivet. Likestilling og mangfold»
Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse (2016). «Eiendomssektorens veikart mot 2050» og tilhørende kunnskapssenter
Norsk Eiendom (2019). «Håndbok for bærekraftig stedsutvikling»
Oslo kommune (2015). «Kompaktboliger. Policy for kvalitet i små boliger»
Resirqel for DiBK (2019). «Forsvarlig ombruk av byggevarer»
Standard Norge (2019). «FNs bærekraftsmål»
Norsk Eiendom (2020. «Mal for generelle bestemmelser»
Norsk Eiendom jobber med bærekraft
Her har vi samlet hjelpemidler fra vårt eget materiale. Se også lenker til høyre for flere kilder til kunnskap. Send oss gjerne tips til nettsider eller publikasjoner innen bærekraft som kan være til nytte for flere.
Klikk på bildene under for å se opptak fra våre streamede møter. Er du på jakt etter et annet tema, kan du se flere møter på denne siden. Under Eksterne lenker finner du veien til flere opptak av frokostmøter og konferanser.
Eiendomssektorens veikart mot 2050 viser veien mot bærekraftsmålene. De 10 strakstiltakene gir en oversikt over de viktigste endringene et eiendomsselskap bør gjøre for å bygge og drifte næringsbygg mer miljøvennlig:
Strakstiltak for små og store byggeiere 1.0
- Miljøsertifisér dere.
- Fjern fossil oppvarming.
- Kjøp inn giftfritt.
- Innfør miljø- og energiledelse, for eksempel BREEAM in Use.
- Kartlegg takflater.
- Etterspør innovasjon.
- Planlegg for gjenbruk av materialer.
- Krev reelt energibudsjett.
- Etterspør lavutslippsmaterialer.
- Etterspør fossilfri byggeplass.
Strakstiltak for små og store byggeiere 2.0
- Definer bærekraftambisjon i prosjektet.
- Etterspør biologisk mangfold og bruk stedegne arter.
- Planlegg for avfallsminimering og høy sorteringsgrad.
- Nybygg skal oppnå energiklasse A eller B.
- Ha energiattest for yrkesbygg over 1000 kvm og legg en plan for oppgradering av byggporteføljen til høyere energikarakter.
- Etterspør ombruksmaterialer.
- Krev ombrukskartlegging i tidligfase ved rehabiliterings- og riveprosjekter og sett mål om ombrukt andel.
- Still kompetansekrav på miljø til kontraktspartnere.
- Krev klimagassregnskap for materialer og sett mål om minst 20 % klimagassreduksjon.
- Etterspør utslippsfri byggeplass.
Det finnes en tilsvarende liste for boligselskaper, samt en liste for myndighetene. Her kan du lese mer om strakstiltakene i veikartet.
Ved lanseringen av veikartet i juni 2016, var det to selskaper som steppet opp og ønsket å inngå en formell avtale at de faktisk ville gjennomføre de 10 strakstiltakene i løpet av et år. Det var Storebrand og Avantor. Dette fikk raskt oppmerksomhet, hvilket førte til at flere selskaper ønsket å tilslutte seg strakstiltakene.
Avtale om tilslutning
Ønsker du og din bedrift forplikte dere til strakstiltakene? Ta kontakt med Vidar Fiskum for en prat. Her kan du lese mer og laste ned avtaledokumentene.
Tilsluttede selskaper innen næringseiendom og bolig
Per i dag er det disse selskapene som har tilsluttet seg De 10 strakstiltakene i Eiendomssektorens veikart mot 2050:
Private eiendomsselskap Forvaltere Offentlige eiendomsselskap Boligutviklere Boligutviklere 2.0
Strakstiltak 1.0
Strakstiltak 2.0
Grønn Byggallianse forvalter BREEAM og er vår samarbeidspartner om miljøspørsmål. Her kan du laste ned veiledere, tipshefter og BREEAM-manualer – og mye mer
Kutt kostnader og klimautslipp fra byggeplasstransport – Veileder fra 2021 fra Bellona med tre tiltak for byggherrer
Ny veileder til miljøinformasjonsloven
Flere filmopptak fra møter på byggalliansen.no (Se også historisk arkiv på YouTube)
10 kvalitetsprinsipper for bærekraftige bygg og områder
Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse ledet Bygg21 sin arbeidsgruppe for gode bygg og områder. Arbeidet resulterte i tre rapporter, som ble lansert våren 2018.
Årlige klimagassutslipp fra BAE-næringen
Rapporten er utarbeidet av Asplan Viak for BNL, og ser på årlige utslipp fra 2008 -2017 basert på statistikk fra SSB.
Forbildeprosjektene til FutureBuilt
Miljø- og klimastrategi for eiendomsavdelingen til Universitetet i Oslo
Energianalyse for bygningsmassen i Oslo. Scenarioanalyse av energibruk og klimagassutslipp 2009-2040. En rapport med finanisering fra Klimaetaten fra FME ZEN/NTNU.
Opptak fra Oslo Urban Arena – Wasteland Lilleakerbyen. Et spennende panel under ledelse av Kristin Halvorsen, diskuterer hvordan vi sammen kan kickstarte sirkulære byggemetoder i Norge.