En offensiv byråd møtte Norsk Eiendom i Bergen

14
.
June
2024
En offensiv byråd møtte Norsk Eiendom i Bergen

Tone Tellevik Dahl og Christine Kahrs i samtale under medlemsmøte i Bergen

14
.
June
2024

En offensiv byråd møtte Norsk Eiendom i Bergen

Byrådets byutviklingsambisjoner og tiltak samt utvikling av Bergen Havn, var hovedpostene på Norsk Eiendom sitt medlemsmøte i Bergen 13. juni.

Bergen Havn Eiendom var vertskap i sitt rehabiliterte terminalbygg på Skolten da Norsk Eiendom avholdt sitt medlemsmøte i Bergen. Tross en overfylt kalender prioriterte byutviklingsbyråd Christine Kahrs å komme og snakke direkte med oss. Kahrs kommer selv fra bransjen, og har også sittet i styret til Norsk Eiendom i flere perioder. Bergen har dermed fått en byråd som er godt kjent med hva som skal til for at prosjekter skal bli økonomisk bærekraftige, og ikke minst hva som lugger i planprosesser. Vi var derfor nysgjerrig på hva hun har prioritert og hvordan hun vil få fart på både planprosesser, boligbygging og bybane- og Dokken-utbygging.

I en samtale, ledet av vår direktør Tone, fikk de oppmøtte oppleve en offensiv byråd som har kastet seg over oppgavene. Etter sju måneder i stolen begynner man å se resultater som kortere byggesaksbehandlingstid og løsning på avfallshåndtering og parkering på Mindemyren. Det siste har vært en propp for videre utvikling av dette store byområdet. Hun innrømmet at hun allerede var ganske lei av å snakke om parkering, og at vi fremover må snakke mer om hvordan vi bygger en by som reduserer faren for utenforskap – særlig for barn og unge. Når vi utvikler Bergen fremover, må vi sørge for at det finnes plasser å være og leve, sammen, også i byrommene, var et viktig budskap fra byråden. På spørsmål om Bergen var flinke nok til å fortette rundt knutepunktene, innrømmet hun at det nok noen steder var bygget for lavt, og at man fremover måtte bli flinkere til å bygge tettere. Hun pekte på viktigheten av at det må sikres kritisk masse av folk i områdene rundt knutepunktene, og at disse også må gis rom på bakkeplan. Da kan man ikke bare bygge fire etasjer. Før hun måtte haste videre, inviterte hun også Norsk Eiendom til å komme å holde foredrag for hennes planetat. En invitasjon vi selvfølgelig takket ja til på stedet.

Bergen Havn skal effektiviseres

Bergen Havn

Som de fleste havnebyer i Norge, ønsker politikerne i Bergen å frigjøre havneareal til byutvikling. Dette kan jo ikke skje uten at man samtidig sikrer at havnen har tilstrekkelig med areal til sin aktivitet. Markedssjef Nils Møllerup i Bergen Havn fortalte forsamlingen om de endringene havna står overfor de nærmeste tiårene. Bergen har bestemt å frigjøre Dokken-området til byutvikling. Det betyr at både gods- og cruisekaier må finne nye steder å være i en allerede trang indre havn. Forslag til løsninger ligger på bordet, men politikerne har ennå ikke bestemt seg for hva de går for. Finansiering av det hele er heller ikke helt avklart. Det er med andre ord spennende tider for både havn, kommune og utviklere fremover. Uansett så er bransjen klare til å bidra til utvikling når kommunen har gjort sine avklaringer og reguleringer for området.

Siste nytt fra jussen og Norsk Eiendom

Vegard Thunes Jørgensen fra Wikborg Rein tok oss igjennom noen viktige regelendringer som har kommet siste tiden, rettsavgjørelser en bør være oppmerksom på og ikke minst viktige høringer som er ute for øyeblikket. Vår direktør kunne supplere på hva vi fremhever i våre høringer på vegne av bransjen. Tone hadde også en gjennomgang av de viktigste sakene fra foreningen som hvilke prosjekter som er i gang og status for vår utmeldelse av NHO.

Alt i alt en meget givende og interessant ettermiddag på Skolten. Takk til Elin Horntvedt, leder i Bergen Havn Eiendom, for vertskapet.

Kontakt

Vidar Fiskum

Tone Tellevik Dahl

Administrerende direktør

Næringspolitikk, myndighetskontakt, media

ttd@noeiendom.no
Tlf. 975 09 225

Se flere bilder

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her