Kan den siste fra SV som forlater landet skru av lyset?
Kan den siste fra SV som forlater landet skru av lyset?
Dette var overskriften på min kronikk i Finansavisen for noen uker siden. Her adresserte jeg SVs forslag i deres alternative statsbudsjett om økt eierbeskatning. Et forslag som er spesielt belastende i en tid hvor norskeide familieselskaper i alle bransjer sliter med likviditeten pga. høye finanskostnader og kraftig økning i eierbeskatningen siste to år.
Kan den siste fra SV som forlater landet skru av lyset?
Kan den siste fra SV som forlater landet skru av lyset?
Dette var overskriften på min kronikk i Finansavisen for noen uker siden. Her adresserte jeg SVs forslag i deres alternative statsbudsjett om økt eierbeskatning. Et forslag som er spesielt belastende i en tid hvor norskeide familieselskaper i alle bransjer sliter med likviditeten pga. høye finanskostnader og kraftig økning i eierbeskatningen siste to år.
Av Tone Tellevik Dahl, 7. desember 2023
Norsk Eiendom har gjennom høsten jobbet for å øke bevisstheten om konsekvensene av den nåværende skattepolitikken. Denne uken ble det budsjettenighet mellom SV og regjeringspartiene. Heldigvis ble det ingen forverring av eierbeskatningen, men det ble heller ingen bedring.
Selv om det vil ta tid å få på plass et flertall for justeringer av skattesatsene, opplever vi økende åpenhet blant sentrale politikere, inkludert næringsministeren, for å diskutere effekten av endringene og forslag til løsninger. Det er likevel et håp om at når inflasjonen stabiliseres, vil vi være i en bedre posisjon til å snakke om rammebetingelsene for eiendomsbransjen generelt, og norsk eierskap spesielt. Vi har allerede satt tema på dagsorden for neste års Arendalsuke. To be continued med andre ord.
Høringer med stor betydning for bransjen
Denne høsten har også vært preget av mange viktige høringer som kan endre rammebetingelsene for vår bransje. Fra kommunaldepartementet er det annen gangs høring på forslaget om å innføre regler i plan og bygningsloven knyttet til grunneierfinansiering av offentlig infrastruktur – et forslag som er initiert av Norsk Eiendom. Ordningen er ment å sikre økt økonomisk forutsigbarhet for utbygger særlig i utviklings- eller transformasjonsområder. Områder som ofte tar lang tid å realisere og som trenger utvikling av offentlig infrastruktur.
Fra første til andre høringsrunde har departementet innarbeidet mange av våre innspill. Videre har de på en klok måte redusert risikoen for kommunene. For bransjen er det liten vits med en lovhjemmel om faste arealsummer for infrastrukturbidrag hvis kommunen synes ordningen er for komplisert eller risikofylt å bruke. Vi håper derfor at kommunene i denne runden ser at forslaget har betydelige fordeler også for kommunen. Vi avgir vår høring innen fristen som er 12.desember.
En annen stor høring som vi har brukt mye tid på den siste tiden er kommuneplanens arealdel i Oslo. Noen kan kanskje lure på hvorfor vi bruker mye tid på akkurat denne, og ikke i på arealplaner i andre større kommuner.
For foreningen har det alltid vært viktig å være tett på den faglige diskusjonen som pågår i Oslo. Her finner vi den største og mest kompetente planetaten i landet. Det betyr også at det som vedtas av retningslinjer og føringer i Oslo, ofte får en smitteeffekt til andre kommuner og lovgiver. Vårt høringsinnspill vil ikke gripe inn i detaljer eller geografiske diskusjoner som kun gjelder Oslo. Vi holder oss på et strategisk overordnet nivå. Det betyr at flere av de prinsippene og forslagene vi skriver om til Oslo sin plan også kan brukes av dere i forbindelse med arealdelrevisjoner i deres kommune.
Hamsterhjulet går, men jula kommer
Året nærmer seg slutten. Selv om jeg ser tilbake på et krevende år, blir jeg likevel fylt med takknemlighet. Norsk Eiendom er fortsatt en forening i vekst og vi i administrasjonen setter stor pris på alle gode tilbakemeldinger dere medlemmer har gitt oss gjennom året. Særlig vil jeg takke alle som har bidratt i utarbeidelser av nye veiledere, rapporter og høringsuttalelser. Takk også til alle dem som har gitt oss eksempler og analyser på ulike tema gjennom året, særlig knyttet til markedssituasjonen. Alle disse bidragene gjør det mulig for oss å gå i møte med myndighetene med god forankring og en trygg kunnskapsbase. Det gir troverdighet og sjanse for gjennomslag.
Jeg opplever at foreningen er mer kjent nå enn tidligere, noe vi særlig merker på antall invitasjoner til å holde foredrag og kurs. For oss i administrasjonen er slike oppdrag viktige arenaer for å bygge nettverk, verve nye medlemmer og ikke minst få ut eiendomsbransjens budskap om viktige tema.
Det er sagt mange ganger denne høsten: Det er tøffe tider. Det er antydning til bedring, selv om det er et stykke frem. Mye av vårt arbeid handler nå om å sikre drift på lang sikt. Jeg håper likevel alle tar seg tid til å benytte adventstiden og juletiden til det som betyr noe her og nå.
Jeg ønsker dere alle en fredelig førjulstid og en riktig god jul.
Vi snakkes i 2024.
Les sakene i nyhetsbrevet
Gå til nyhetsarkivLes sakene i nyhetsbrevet
Gå til nyhetsarkivHold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!
Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.