Stadig flere forplikter seg til ambisiøse klima- og miljøtiltak

16
.
January
2024
Stadig flere forplikter seg til ambisiøse klima- og miljøtiltak

16
.
January
2024

Stadig flere forplikter seg til ambisiøse klima- og miljøtiltak

Strakstiltakene i Eiendomssektorens veikart mot 2050 får stadig nye signeringer. Vi gratulerer våre medlemmer Hav Eiendom, Oxer Eiendom og Seff Holding, med viktig klimaforpliktelse ved å signere versjon 2.0.

Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse og Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom signerer strakstiltakene. Foto: Hav Eiendom

Årets første tilslutning til strakstiltakene ble gjort torsdag 11. januar av Hav Eiendom. Eiendomsselskapet er det nyeste av flere selskaper som har valgt å ta ett skritt videre mot ambisiøse klima- og miljøtiltak.

– Dette er enda en milepæl for Hav Eiendom, sier administrerende direktør Kjell Kalland.

– Det er en stor glede å signere strakstiltakene. Selv om vi langt på vei har innlemmet en rekke av tiltakene, er det riktig at vi ved å signere viser at vi mener alvor – og at vi er med på fellesdugnaden om å dra bransjen i riktig retning. Skal vi nå klimamålene må vi spille på lag, og hele verdikjeden må sette høye klima- og miljøambisjoner, sier bærekraftsjef i Hav Eiendom, Marie Indrelid Winsvold.

“2024 må bli signeringens og handlingens toppår”

Strakstiltak for små og store byggeiere ble utviklet av Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse i 2016 for å bidra til grønn omstilling i bygg- og eiendomssektoren, og er en del av Eiendomssektorens veikart mot 2050.

– Strakstiltakene kjennetegnes ved å gi stor klima- og miljøeffekt med for­holds­vis lave kostnader. I trangere tider, som næringen nå opplever er dette ekstra viktig. Mange av strakstiltakene innebærer også en forpliktelse til å etterspørre grønne løsninger fra arkitekter, rådgivere, entreprenører og leverandører. Slik etterspørsel er avgjørende for at det skal lønne seg å investere i kunnskap om miljø og i grønne produkter og løsninger. De eiendomsselskap og utviklere som har tilsluttet seg så langt, viser at de tar et samfunnsansvar og viser vei. Vi håper at enda flere vil tilslutte seg straks­tiltakene våre i 2024, sier daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Th. Bramslev.

Tone Tellevik Dahl.

Administrerende direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl, engasjeres også når hun snakker om strakstiltakene:

– Strakstiltakene var ved oppstart viktige for å øke bevisstheten knyttet til hvilke enkle valg og bestillinger man kan ta for å gjøre gode klimavalg for prosjektene sine. Samtidig har de økt i viktighet ettersom klimafristen i 2030 kommer nærmere og nærmere. Skal vi klare å innfri bransjens målsetting om å kutte utslipp med 55% innen 2030, er det beslutningene vi tar i 2024 som avgjør om det går. Ved å signere strakstiltakene viser selskapene overfor myndighetene at det ikke skal stå på dem. 2030 venter ikke. 2024 må bli signeringens og handlingens toppår, sier hun.

Strakstiltak 2.0

For to år siden ble strakstiltak 2.0 lansert, som er et naturlig steg videre for de som har implementert de første strakstiltakene. Totalt 38 aktører har så langt fulgt opp med å signere Strakstiltak 2.0. I tillegg til Hav Eiendom har nylig også Oxer Eiendom, SEFF Holding, Siva SF og Statsbygg kvittert ut 1.0 og forpliktet seg til ytterligere miljøforbedring i sitt arbeid ved å tilslutte seg Strakstiltak 2.0.

– Tilslutningen til strakstiltak 2.0 forplikter oss til å sette bærekraft helt sentralt i vår eiendomsutvikling, til det beste for miljøet, leietakerne og alle som skal bruke byggene våre, sier Anne Marte Ryfetten, eiendomssjef i SEFF Holding.

– Vår tilslutning til strakstiltakene er med på å oppfylle Sivas ambisjon innen bærekraft på eiendomsområdet. Nå har vi kommet et godt stykke på vei, og vi er klar for å forplikte oss på nytt gjennom strakstiltak 2.0, sier eiendomsdirektør Lise Bartnes Aalberg i Siva SF.

– Det er få næringer som er viktigere enn vår for å snu utviklingen i samfunnet i en mer bærekraftig retning. Vi har dårlig tid, og samarbeid og erfaringsdeling er noe av det viktigste vi kan gjøre. Strakstiltak 2.0 er et glimrende eksempel på dette, og vi er stolte over å kunne være med på det, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

Mer om strakstiltakene og Eiendomssektorens veikart mot 2050

Her kan du laste ned veikartet, og du finner all informasjon om de 20 strakstiltakene for byggeiere og for boligutviklere, og hvordan ditt selskap kan tilslutte seg.

No items found.
Se flere bilder

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her